dilluns, 7 de novembre del 2022

12:25h SUITCASES BY BELÉN

"Durant molt de temps, els nostres arxius estaven als psiquiàtrics i a les comissaries de policia. Avui tenim els nostres propis arxius on comencem a explicar la nostra història", diu Belén.

Durant dècades de silenci, les històries i les vides de les dones trans a Argentina havien estat amagades i reprimides. Els únics indicis de la seva existència queia en mans de persones i entitats que no tenien cap intenció de deixar-les explicar la seva història. Per això l’any 2012 Maria Belén Correa i Claudia Pía Baudracco, totes dues activistes trans, creen l’Arxiu de la Memòria Trans (AMT).





L’AMT va començar amb una caixa de sabates plena de fotografies. Ara, L’Arxiu de la Memòria Trans a Argentina és un espai per la protecció, construcció i reivindicació de la memòria trans: conté al voltant de 15000 documents, des de princips de segle XX fins els anys 90: fotografies, pel·lícules casolanes, diaris personals, articles de revistes, cartes, passaports, DNIs… Ara, són elles les que expliquen la seva pròpia història, una història marcada per un gran esperit de comunitat i sororitat.


“Si aquestes fotos són aquí, és perquè van sobreviure gràcies a alguna companya i va ser per això que van arribar a les nostres mans”, diu María Belén. “Totes porten marques, les petjades de les mudances, les corregudes, les inundacions, els segrestos… Les seves taques i ratllades son respectades per l’equip de preservació que porta endavant a l'Arxiu.”






Al #MINIPUT2022 veurem el primer episodi fet a partir d’aquest arxiu, “Suitcases by Belén”. La sèrie completa són 4 peces curtes en format d'assaig documental, a través dels quals les protagonistes reconstrueixen la seva pròpia història.

La de Belén comença en un petit poble rural on sortir-se dels paràmetres cisheterosexuals estava molt estigmatitzat i suposava un perill a la seva integritat. Quan s’escapa a Buenos Aires, Belén hi troba una comunitat de noies trans que també s’estan escapant d’algú o d’alguna cosa. El seu relat i el de les seves companyes ens permeten, per fi, entendre i honrar l’experiència de totes aquelles dones trans que van viure les decades dels 80 i 90. Una història marcada per l'activisme constant, una societat que les va fallar, l’exili, la malaltia, la mort prematura, la sororitat i la resiliència. 




Aquesta sèrie d’episodis son dirigits per Mariana Bomba i Agustina Comedi. Van ser retransmesos pel Canal Encuentro, televisió pública d’Argentina, i també estan disponibles a l'AMT i a YouTube.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada