dilluns, 14 de novembre del 2022

12:25 SENIOR PROM

Quan és l'última vegada que has vist una persona o personatge queer a la televisió? Era a una sèrie, a una tertúlia, a un reality, al telenotícies?

D'entrada, algú podria pensar que la televisió ha avançat molt en termes de diversitat i representació en les últimes dècades. I tot i que certament ha evolucionat molt des dels seus inicis, molts estudis apunten no només que hi ha una falta de representació i participació de persones LGBTQ+ a la televisió en general, sinó que sovint, i sobretot en la ficció, si la representació està fortament basada en estereotips, prejudicis i en la mofa, acaba tenint més repercussions negatives que positives.

Alguns dels exemples són l'estereotip del millor amic gai, aquell personatge secundari afeminat, superficial i esbojarrat que acompanya a la protagonista de compres i la sent parlar del seu interès amorós; la dona trans disfressada, que serveix de mofa o de gir inesperat de guió, o la lesbiana hipermasculinitzada que és "un més" del grupet d'homes protagonistes o bé la lesbiana hipersexualitzada, que veu la seva idenitat reduïda a una fantasia masculina.

No només això. Fa uns anys, usuaris a les xarxes van començar a identificar un patró que es repetia sovint a les ficcions i que van nomenar com "Bury Your Gays" (enterra els teus gais). Aquest fenomen consistia en la mort o desaparició sobtada i dramàtica d'un personatge queer, normalment molt estimat pel públic. Diferents estudis els donaven la raó: els personatges LGBTQ+ tenien més números de morir que els heterosexuals. Això podia ser degut al fet que normalment els personatges queer eren secundaris i no "tan importants" com els seus companys protagonistes i heterosexuals. Però també van observar altres casos on simplement utilitzaven aquest personatge queer per explotar el dramatisme i la tragèdia: personatges que no eren acceptats per la família i la societat i es convertien en villans o es suïcidaven,  personatges que morien de SIDA o en un accident tràgic un parell de capítols després de conèixer l'amor de la seva vida...

Evidentment, hi ha molts altres exemples de personatges i persones que han aparegut a la televisió i han tingut un impacte molt positiu en els espectadors i espectadores. Els nens i nenes avui dia tindran molts més referents a les pantalles que els que van tenir els seus pares i mares o els seus avis i àvies. "Senior Prom" és un programa del canal estatunidenc PBS que se centra exactament en això, en allò que no van poder viure les generacions LGBT del passat. Generacions que van lluitar tota la seva vida pels drets que tenim avui en dia i que durant el camí van haver de renunciar, o no els van deixar, viure segons quines coses. 


La generació de l'Stonewall a Estats Units va haver de deixar córrer, per exemple i entre moltes altres coses, a l'experiència del "prom", el famós ball de final de curs, ja fos perquè no podien anar-hi amb qui volien, o perquè havien de disfressar-se d'algú que no eren, o perquè havien estat alienats completament de la societat i tots els seus ritus. És per aquest motiu, que en forma d'agraïment i amb l'objectiu d'aquest cop sí, celebrar-se i gaudir-se, el canal PBS organitza i enregistra el seu propi "Senior Prom".


Aquests cop, els protagonistes van al ball i ho fan amb qui volen i com volen. El focus d'aquesta peça documental està en el gaudi, en la comunitat i en l'homenatge i l'agraïment dels passos fets. En la importància no només de veure'ns representats a la pantalla, sinó també de poder veure'ns identificats i identificades en l'alegria i en els finals feliços.

El veurem i en parlarem amb Març Llinàs, guionista i humorista, al #MINIPUT2022 el proper dissabe 26 de novembre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada