dimecres, 17 d’octubre del 2018

14.20h - National bird

National bird

(documental, Estats Units, 82’, PBS. Produït per Errol Morris i Wim Wenders)
Presenta: Joan Úbeda (Mediapro)

La televisió pública té l’obligació de ser neutral, plural i de no alienar-se al seu govern. Així que National Bird, un documental produït per Errol Morris i Wim Wenders per la televisió pública dels Estats Units (PBS), encaixa perfectament amb la definició, arriscant-se entrevistant whistleblowers: tres persones que han treballat al programa de drons de l’exèrcit dels Estats Units, n’han sortit i ara són investigats (en menor o major mesura) per filtrar informació classificada. Quines són les obligacions d’un whistle blower? Com desmuntar la idea que l’exèrcit dels Estats Units està salvant el món? Els drons fan la guerra més eficient o més fàcil i frívola?



Com a espectadors, el documental també ens col·loca en una posició compromesa: és ètic empatitzar amb els ex-militars per sentir-se culpables per matar persones innocents a milers de quilòmetres de distància? Una visió de la guerra (i dels Estats Units) diferent a com la pinten els polítics, els mitjans de comunicació i les ficcions i que fa obrir els ulls sobre el dia a dia dels països de l’Orient mitjà.



Per anar introduint el tema, recomanem llegir l’article que Heather Linebaugh va escriure sobre la seva experiència com a membre del programa de drons de l’exèrcit dels Estats Units, publicat a The Guardian (29/12/2013):  https://www.theguardian.com/commentisfree/2013/dec/29/drones-us-military


Dissabte 1 de desembre de 2018, 14.20h
Teatre del CCCB, Barcelona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada