dilluns, 4 de novembre del 2019

16:45h - Una historia necesaria

(Xile, short drama series, 18’, 13c)
Presenta: Isabel Galí (excorresponsal de TV3 a l’Amèrica Llatina), debat telemàtic Hernán Caffiero (director i productor executiu)

Conèixer la memòria històrica és essencial perquè un país democràtic pugui avançar i perquè les noves generacions siguin conscients del passat. El director i creador d’Una historia necesaria, Hernán Caffiero, considera que a Xile no s’està parlant prou de la dictadura d’Augusto Pinochet i els crims als drets humans que es van perpetrar durant els tres primers anys de la dictadura, així com dels milers de persones que van ser condemnades a viure en l’incertesa per la desaparició dels seus familiars, en una cerca perpètua. 



Per això es va dedicar a recopilar informació sobre persones assassinades i desaparegudes entre l’informe Rettig, arxius facilitats per la biblioteca de l’Agrupación de Familiares de Detenidos Desaparecidos (AFDD) i el testimoni de familiars, amics i testimonis de detinguts desapareguts que no s’han trobat a dia d’avui. D’això en van sortir 16 capítols de menys de 5 minuts, gravats als escenaris reals on van passar els fets, que expliquen la història de persones com el capellà espanyol Antonio Llidó, l’activista Ana González o el dirigent sindical Julio Vega, tots ells segrestats i desapareguts per la DINA entre 1974 i 1975.



A nivell internacional va tenir molt bona rebuda i va guanyar l’Emmy Internacional a millor sèrie curta. A Xile la sèrie es va emetre el dia que es commemoraven 44 anys del cop d’estat militar. El fet que el programa fos censurat a la televisió xilena (Canal 13) per les carteles finals que assenyalen qui havia comès els crims (exmembres de l’Exèrcit de Xile com Miguel Krassnoff Martchenko, Manuel Contreras o Marcelo Moren Brito) i les condemnes que havien rebut, subratlla la importància de la memòria històrica i posa èmfasi que es tracta, com diu el títol del programa, d’històries necessàries


Dissabte 30 de novembre de 2019, 16:45h
Teatre del CCCB, Barcelona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada