dilluns, 21 d’octubre del 2019

15:45h - Oops, we forgot your order

(Corea del Sud, reality, 55’, KBS)

Presenta: Mercè Oliva (UPF)


Una de les malalties més comunes de les poblacions envellides és la demència. A Corea del Sud, més d’un milió de persones la pateix, encara que moltes vegades no es digui ni tan sols als familiars per por a ser aïllat. La demència, per la població coreana, suposa la “mort social” i no se’n parla als mitjans de comunicació. 



Amb l’objectiu de canviar la visió sobre la demència i seguint un exemple japonès, es va crear un restaurant al centre de Seül on els errors eren acceptats i sovint se sentia dir “no he demanat això”. Els cambrers eren 5 persones grans amb problemes de demència, coordinats per la cantant Song Euni i amb el famós xef Lee Yeonbok a la cuina. Per crear el programa, es va treballant juntament amb el Seoul Dementia Centre i al càsting s’hi van presentar més de 100 persones. Un cop seleccionats, es va donar petites càmeres als participants perquè gravessin la seva vida diària i mostressin les dificultats de viure amb demència, no només pels pacients sinó també pels familiars i acompanyants, que moltes vegades tenen molt poc suport i també ho viuen amb vergonya i pudor. 



El programa va tenir molt èxit a Corea del Sud i, gràcies a això, ara es parla de demència a altres programes i mitjans. Tot i que no hi va haver proves mèdiques als participants, la directora considera que hi va haver una millora en tots ells, ja que després del programa se sentien més vius, més acceptats i amb menys vergonya, fet que també s’aplicava als seus familiars. Channel 4 va adaptar el programa, The Restaurant That Makes Mistakes, de la mà de Luke Genower, creador del reality Old People’s Home for 4 Year Olds, que vam veure al MINIPUT 2018. 

Si voleu més informació sobre el projecte japonès que va inspirar el programa coreà, podeu fer clic aquí.


Dissabte 30 de novembre de 2019, 15:45h
Teatre del CCCB, Barcelona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada