dimecres, 2 de desembre del 2009

Torna el MINIPUT, la 15ª Mostra de Programes de QualitatJa torna a ser aquí el MINIPUT, la 15ª edició de l’únic mostra de televisió de qualitat del país. Ja han passat quinze anys des que la Universitat Pompeu Fabra i Televisió de Catalunya acordessin embrancar-se amb el MINIPUT a Barcelona. Quinze anys després, són deu les institucions que coorganitzen el MINIPUT: la UPF, TVC, TVE-Catalunya, la UAB, la URV, la URL, la UOC, la UdL, la XTVL i l’ESCAC. Ja fa quinze anys del poder veure per fi una televisió al servei del ciutadà, un instrument que serveixi de trampolí a la realitat en les seves múltiples dimensions, que ofereixi una mirada directa a les coses, a la història, als gèneres, a l'home i al seu present.

El MINIPUT ofereix, d’una banda el resum del més significatiu de l'INPUT (International Public Television Conference; http://www.input-tv.org), d'allò que marca tendència, i d'allò que revoluciona el camp de la televisió tradicional anant per les vies del compromís amb les nostres pròpies realitats i l'experimentació de nous formats.

Enguany l'escenari tornarà a ser l'auditori del CCCB, en una jornada maratoniana (de 9.00 a 22.00h) que tindrà lloc el dissabte 5 de desembre. D'aquesta manera, tots els professionals i interessats de les diferents comarques podran assistir a la trobada i intercanviar experiències amb professionals d'arreu de manera intensiva.

Barcelona serà, de nou, l'únic escenari del nostre país on es presenten programes i es faciliten debats i trobades entre professionals i estudiosos de la televisió pública de qualitat d'arreu.

Enguany, la programació ve marcada per la crisis: per la crisis social i política. Personatges en crisis com els que queden retratats a “How mad are you?”, un reality show de la BBC on deu voluntaris són tancats en una casa, cinc d’ells han estat diagnosticats clínicament, els altres cinc són considerats “normals”. Un comitè de psiquiatres haurà d’endevinar qui és qui, posant-se tots sobre les cordes. En clau de judici també trobem el programa finlandès “The Verdict”, on personatges de l’esfera pública i polítics seran jutjats per un tribunal davant l’audiència a través del mitjà més massiu, la televisió. Els polítics també seran jutjats per la càmara d’un equip rus a Unseen, on es retrata als dirigents del G-8 en la seva trobada a Sant Petersburg el 2007. Cal afegir que el director va perdre el seu lloc en la televisió russa després de la projecció del documental. El MINIPUT també posa l’accent sobre els conflictes actuals amb el documental “My blood is red like yours” on el presentador més conegut de les notícies israelís posarà l’atenció sobre la discriminació àrab en el seu propi país, o en el documental-web Gaza/Sderot, un projecte d’Arte amb participació israliana on es posaran en diàleg a través de la xarxa virtual les realitats dels civils palestins i israelians i les seves particulars visions del conflicte. El MININPUT també fa una mirada retrospectiva a conflictes no resolts amb una meravellosa peça, Chicago 10, que reconstrueix amb animació els judicis que es van fer a aquells hippies que es van manifestar contra el sistema en la Convenció Nacional Democràtica el maig del 68. Un altre documental dóna una visió més optimista dels treballadors d’una fàbrica que ha quedat en desús a partir d’una òpera documental on es retrata el treball del vidre que realitzaven. També hi haurà lloc per a ficcions insòlites com la de Nothing to lose i Frankie i, finalment, com no, es podran veure alguns programes que renoven el format de l’infotainment, com és el cas del coreà Zero Complaints que obre un espai al consumidor a la televisió, el norueg Can’t get out of my head que fa una immersió psicològica al fenomen dels èxits musicals i Liverpool Nativity, un flashmob que converteix a Liverpool en un gran escenari on serà representada la “nativitat” a partir de les cançons de grups tan mítics de Liverpool com Els Beatles.

L’entrada és gratuïta i podeu trobar més informació a la pàgina web: www.upf.edu/miniput.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada