dimecres, 2 de novembre del 2022

14:15h - STRONG FEMALE LEAD

Quan cerquem el nom de Sanna Marin a Google, el segon resultat que ens apareix després de la seva pàgina de Viquipèdia és un article titulat "Sanna Marin es diverteix". El següent, "La festa de Sanna Marin, la primera ministra més jove de Finlàndia". 
Entre les polèmiques i escarni de la vida privada de la primera ministra finesa, el breu mandat de Liz Truss al Regne Unit i la victòria a les eleccions italianes de la ultradretana Giorgia Meloni, aquests darrers mesos l'esfera pública i la premsa han anat carregades de debats, converses i articles sobre la relació entre les dones, la política i el poder. 


L’any 1960 Sirimavo Bandaranaike va convertir-se en la primera ministra de Sri Lanka. Era la primera dona del món que ocupava el càrrec més alt d’un govern. Cinquanta anys més tard, al 2010, Julia Gillard es convertia en la primera ministra d’Austràlia. 


Podríem esperar que en cinquanta anys (ara, més de seixanta) una dona al capdavant d'un país no fos un fet excepcional o remarcable, però malauradament no va ser, ni és, així.
Estudis apunten que una de cada tres dones a Austràlia pateixen discriminació o assetjament a l’àmbit laboral en algun moment de la seva vida. Julia Gillard va ser una d’elles. 



Els seus tres anys de mandat van estar plens de turbulències i alts i baixos, marcats per la misogínia, les vexacions indiscriminades i els atacs constants cap a la seva vida personal i aparença, no només per part de la societat sino també per part de la seva oposició parlamentària. 



El documental “Strong Female Lead”, emès per la televisió pública australiana SBS, reconstrueix aquests tres anys a partir d’arxiu, vídeos, tuits, entrevistes i telenotícies, fent la vista enrere per fer auto-crítica, reconeixent i reivindicant tot el que va haver de passar Gillard com a professional i com a persona. 

El veurem al #MINIPUT2022 a les 14:15h amb presentació de Maria Freixanet (investigadora sobre gènere i política a l’ICPS).


“Estic absolutament convençuda que serà més fàcil per la propera dona, i per la dona que vingui després d’ella, i la que vingui després de la darrere. Això em fa sentir orgullosa.” - Julia Gillard.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada