dimecres, 3 de novembre del 2021

17:15h - EL ETERNO FESTÍN: LA RAMBLA, CIUDAD IMAGINADA

 EL ETERNO FESTÍN: LA RAMBLA, CIUDAD IMAGINADA

Mèxic, 27’, sèrie documental, TV UNAM

Presenten: Laia Berenguer i Maria Vilariño (estudiants UdL)


La pandèmia i el confinament ens han fet adonar, si és que no ho sabíem ja, de la importància de la socialització i, en conseqüència, de la importància dels bars, un dels grans espais de socialització de la nostra cultura. Als bars hi passen petites, grans històries. S’hi signen contractes històrics en tovallons de paper, per exemple. 

La sèrie mexicana El Eterno Festín repassa la història de Mèxic i de Ciutat de Mèxic a través dels seus bars històrics: els seus propietaris, els seus clients habituals, els seus plats típics… Cada capítol està dirigit per un director diferent, que retorna al poble o ciutat on va néixer o créixer i parla d’un dels bars. 



Barrejant imatges d’arxiu, imatges actuals i entrevistes, el capítol “La Rambla, Ciudad Imaginada” fa un repàs de Ciutat de Mèxic des del final de la Revolució Mexicana, quan es van posar de moda les “loncherías”: restaurants on menjar ràpid i barat, pensats especialment per la classe treballadora. La Rambla és una de les poques “loncherías” supervivents. Fundada per immigrants espanyols (madrilenys i asturians) que van arribar a Mèxic abans de la Guerra Civil espanyola, La Rambla està situada al carrer Motolinía 38, al centre històric de la ciutat. Encara avui segueix oberta (fins i tot després de la pandèmia) i segueix rebent els clients de tota la vida. 



Les històries molt centrades en personatges concrets poden ser una manera de parlar d’un problema o d’un fenomen cultural més gran, amb el perill que la història acabi sent massa petita i no transcendeixi. Però si es fa bé, l’impacte de la peça és molt més gran que les seves parts. Aquesta sèrie mostra com petites històries personals expliquen grans històries, històries d’un país sencer.


Dissabte 27 de novembre de 2021, 17:15h
Teatre del CCCB

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada