divendres, 23 d’octubre del 2020

13:35h - Welcome to Leith

Estats Units, 86’, documental, PBS

Presenta: Alba Sidera (periodista i autora del llibre Feixisme Persistent)

Els directors de Welcome to Leith, Christopher K. Walker i Michael Beach Nichols, asseguren que “Donald Trump canalitza moltes de les opinions que els supremacistes blancs estipulen” (font). Així doncs, ara que arribem al final de la candidatura de Trump i que el moviment Black Lives Matter està en auge als Estats Units, és un bon moment per recuperar aquest documental sobre com Craig Cobb, “un dels deu principals supremacistes blancs dels Estats Units”, intenta apropiar-se del petit poble de Leith (Dakota del Nord) per fer-hi una comunitat blanca i portar-hi els líders dels grups supremacistes. 



Els seguidors de Cobb es consideren descendents d’europeus i aris orgullosos en contra del multiculturalisme. Afirmen que, actualment, els infants de 5 anys de raça blanca són una minoria als Estats Units. Un dels punts interessants del documental és que Cobb utilitza Internet i els seus fòrums (com Vanguard News Network) per difondre i promoure el seu missatge supremacista. Tal com afirmava Albert Lloreta al curs “Desbloquejar la pantalla” de l’Institut d’Humanitats de Barcelona, la dreta (alt-right) ha ocupat molts espais a Internet, apropiant-se de mems, i el disseny de les xarxes socials hi ha contribuït.



El documental, que ha passat per festivals com Sundance o Hot Docs Canada i va estar nominat als News & Documentary Emmy Awards el 2017, ens fa preguntar-nos si hi hauria d’haver límits a la llibertat d’expressió a Internet (sobretot, als fòrums privats o semi-privats) i ens recorda que, encara que pugui semblar que sí, les noves tecnologies no són espais neutres. 



Dissabte 28 de novembre de 2020, 13.35h
Teatre del CCCB

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada