dijous, 31 d’octubre de 2013

PROGRAMA DETALLAT DEL MINIPUT 2013 (19a Mostra de TV de Qualitat) www.miniput.catMIRANT DE PROP LA TELEVISIÓ

Televisió és una paraula grega que significa “mirar a distància, de lluny”, però també “imatge a distància”. Si mirem una mica més enllà, aquest any hem vist desaparèixer la televisió pública grega, i també l’hem vist reaparèixer mentre el govern demanava més crèdit (“rescat”). Si mirem més cap aquí, hem vist tancar el programa Denominació d’Origen (DO), un espai contenidor de programes culturals de la Xarxa de Televisions Locals que servia de finestra per a les joves productores que apostaven per programes més arriscats i innovadors. També hem vist un ERO a Telemadrid amb gairebé un miler d’acomiadats que deixava més directius que no pas treballadors a la cadena, i un ERO a Canal 9, on l’home del temps –un dels 1.200 treballadors afectats– s’acomiadava dels espectadors en directe. Hem vist canvis en els equips informatius de les televisions estatals i autonòmiques en funció del relleu polític, i hem vist com se’n transformava, automàticament, l’agenda setting. I tenim, és clar, un ERO que amenaça TV3 des de ja fa un temps. La recessió dels mitjans locals, alguns dels quals van començar a desaparèixer fa un parell d’anys, ja ens avisava de la tempesta. La gent, però, sovint oblida que la televisió, sense els espectadors, no és res. La gent no s’adona que té el poder de decidir quina televisió vol tenir a prop seu, ja que, al capdavall, la televisió no és res més que audència venuda als anunciants. El problema és que molts ja han desistit i s’han passat a Internet, una televisió a la carta menys invasiva i, tot sovint, més enriquidora. No podem, però, desistir: la televisió és una eina de creació i producció social i cultural de primer ordre, i no només una fàbrica d’espectacles.

Si bé hi ha molta gent que continua amatent a la “televisió porqueria”, molts d’altres s’han tornat més exigents; l’any passat un dels convidats del MINIPUT va ser Jordi Évole, responsable de Salvados, un programa de periodisme d’investigació amb una gran quota d’audiència que va desbordar l’auditori del MINIPUT. Això no és gratuït, com tampoc no ho és la necessitat, cada vegada més arrelada entre els ciutadans, d’una televisió transparent, plural i de qualitat, més enllà de la seva aura enganyosa que la converteix en una màquina de comprar i vendre realitats.

El MINIPUT posa a l’abast de tots els professionals, estudiants, professors, investigadors i interessats en la televisió un model de televisió de qualitat viu, i ho fa mostrant, d’una banda, programes arriscats, innovadors i de servei públic de les televisions d’arreu del món amb una selecció del millor que s’ha pogut veure en l’última edició de l’INPUT (International Public Television Screening Conference); i oferint, d’altra banda, un tast dels programes més destacats de les cadenes locals i autonòmiques, així com d’aquells projectes audiovisuals que utilitzen Internet com a mitjà de difusió.

A causa del creixement del públic assistent, enguany ens traslladem al nou Teatre del CCCB, però mantenim la jornada maratoniana (de 10.00 a 22.00 hores) de l’any passat, amb un petit descans de mitja hora al migdia. Aquest format intensiu permet que tots els professionals i interessats procedents d’arreu de Catalunya puguin assistir a la trobada i intercanviar experiències amb professionals d’arreu.

Barcelona serà, de nou, l’únic escenari del nostre país on es presenten programes i es faciliten debats i trobades entre professionals i estudiosos de la televisió pública de qualitat d’arreu del món.

Si teniu qualsevol dubte o voleu demanar més informació sobre el MINIPUT 2013, truqueu-nos al 93 542 24 92. Per a qüestions més específiques podeu escriure un correu electrònic a Ia coordinadora del MINIPUT, a l’adreça següent: ingrid.guardiola@gmail.com.

Recordeu que per assistir al MINIPUT 2013 és recomanable que empleneu i ens envieu la inscripció gratuïta que trobareu a www.miniput.cat.

Seguiu-nos al Facebook: https://www.facebook.com/miniput
Al Twitter: @MINIPUTBCN
A Internet: http://www.miniput.cat/(INFORMACIÓ SOBRE PROGRAMES)
Dissabte 30 de novembre del 2013

Tots els programes es projectaran en Betacam Digital i en versió original subtitulats en anglès

10.00 h
“THE GIRL WHO WOULDN’T DIE” (PIGEN DER IKKE VILLE DO)
País: Dinamarca
Durada: 85 minuts
Any: 2012
Format: Documental
Televisió: Danish Broadcasting Corporation - DR
Director: Jacob Kragelund
Sinopsi: El documental de la DR1 explica la història de Carina Melchior, una noia que va enganyar els metges i que, de cop, es desperta en un llit d’hospital després que la seva família ha decidit donar els seus òrgans. La DR segueix el seu cas des que la Carina intenta reviure i recupera l’ús de les seves extremitats. Una vegada més, la Carina sorprèn tothom. Aquest és un gran documental sobre l’assessorament i el tractament mèdic i sobre les complicades decisions que es prenen en una crisi familiar. Però és, sobretot, una història increïble d’una noia que va desafiar totes les prediccions possibles.
CONVIDAT: Amb la presència de Jacob Kragelund (director)
PRESENTA: Miquel Garcia (TVC)

12.00 h
“BULLY, BRAIN, BIMBO, LOSER” (BOLLE, STAEBER, DULLE, TABER)
País: Dinamarca
Durada: 15 minuts
Any: 2012
Format: Documental
Televisió: Danish Broadcasting Corporation - DR
Directors: Sebastian Ottensen, Peter Hammer
Sinopsi: Youth TV segueix la Camille Lange, una noia de 24 anys que es demana què se’n deu haver fet dels seus antics companys d’escola. La Camille va a trobar-los per explicar la història de vells conflictes, què eren i en què s’han convertit. El documental se centra en les relacions socials, en la interacció social i en com el record de les persones i dels esdeveniments és subjectiu. En cinc episodis, la Camille visita quatre excompanys que ella recorda des dels seus estereotips: el perdedor, la nena, l’intimidat i la noia salvatge, abans de mirar-se a si mateixa, la lluitadora. El camí cap al seu passat li farà descobrir que ella no era la noia agradable i tolerant que es pensava que era.
PRESENTA: Marta Berenguer (independent)

12.30-13.00 hores PAUSA-CAFÈ

13.00 h
“OPERATION MANNERHEIM / THE MARSHALL OF FINLAND” (OPERAATION MANNERHEIM / SUOMEN MARSALKKA)
País: Finlàndia
Durada: 28 minuts
Any: 2012
Format: Documental
Televisió: Finnish Broadcasting Company - YLE
Directors: Erkko Lyytinen, Gilbert Lukalia, Juan Reina
Sinopsi: Sèrie documental que explica la història sobre la creació d’una pel·lícula que va causar una gran sensació i que té com a objectiu respondre a la pregunta sobre per què es va fer la producció finlandesa Marshall of Finland. El film combina la tradició africana d’explicar històries i el mite finlandès d’un heroi la història del qual encara roman desconeguda per a la majoria de finlandesos. És una interpretació moderna de la vida de Gustaf Mannerheim, feta per un equip de producció finlandès, kenià i estonià. Finalment, és una pel·lícula sobre un soldat exitós i un heroi nacional que va morir sense amor.
PRESENTA: Núria Garcia (UAB)
CONVIDAT: Amb la presència de Emma Taulo (idea original, producció, script)

13.45 h
“DESIGN AH!”
País: Japó
Durada: 15 minuts
Any: 2012
Format: Magazín infantil
Televisió: Japan Broadcasting Corporation - NHK
Director: Masakazu Sato
Sinopsi: Aquest programa, que mostra als infants l’alegria del disseny, consisteix en breus segments que estan fets per ajudar els infants a apreciar els objectes i les idees des de diferents perspectives. Un fragment anomenat “Mirant el disseny” mostra una varietat de dissenys del mateix objecte. “Equivoca’t!” ensenya el procés de desconstrucció del disseny per ajudar els espectadors a veure com el disseny i els objectes poden ser separats en moltes formes, figures i colors. “Dissenyant el moviment” i “Sense això…” reflecteixen com el disseny és vital per a la innovació. I “Dissenyadors” engloba reconeguts dissenyadors i se centra en el seu treball. Tots els fragments han estat produïts per grans professionals d’aquest àmbit, fent un ús creatiu de les imatges, la música i el so.
PRESENTEN: Oscar Guayabero (http://guayabero.net) i Tomoko Sakamoto (ACTAR)

14.10 h
“KIDNAPPED, THE FIFTH ESTATE”
País: Canadà
Durada: 45 minuts
Any: 2012
Format: Documental
Televisió: Canadian Broadcasting Corporation
Directors: Claude Vickery, Janet Thomson
Sinopsi: La CBC volia noves i audaces idees, i es van sorprendre quan els van arribar aquestes amb un documental de periodisme d’investigació anomenat Fifth Estate. El programa era famós per les històries sobre el crim i la justícia, que presentava en un estil de documental clàssic. Aquesta idea, però, era diferent: Kidnapped, The Fifth Estate recrea un segrest real amb una tensió extrema minut a minut i deixa als espectadors decidir què fer per enxamplar els segrestadors.
PRESENTA: Antònia Folguera (independent)

15.05 h
“GOFER (CHALÁN)”
País: Mèxic
Durada: 60 minuts
Any: 2012
Format: Ficció
Televisió: Canal 22
Director: Jorge Michel Grau
Sinopsi: L’Alan és xofer i assistent del congressista Aldape, la qual cosa implica acatar l’arrogància del seu superior. El congressista demana a l’Alan que lliuri un regal a la seva amant, la Vicky, que refusa obrir-li la porta. Aldape, furiós, l’apallissa, i l’Alan ha d’arreglar el desordre mentre el congressista està ocupat intentant guanyar vots en una campanya oficial de sensibilització contra les begudes amb altes quantitats de sucre entre els escolars. Subornat per les empreses de begudes, Aldape s’oposa a la llei. Un congressista li fa xantatge amb la seva amant colpejada perquè voti a favor del projecte de llei, però Aldape també té informació privilegiada sobre l’oposició que els pot perjudicar. Aldape intenta convèncer l’Alan perquè es declari responsable de la pallissa a la Vicky, però l’Alan s’enfronta al congressista a través dels mitjans de comunicació.
PRESENTA: Joan Riedweg (Riedweg Produccions)

16.15 h
“GODS’R’US”
País: Alemanya
Durada: 15 minuts
Any: 2012
Format: Ficció
Televisió: ZDF
Director: Carsten Strauch
Sinopsi: Al llarg de centenars d’anys, la majoria de la gent creia en un únic déu omnipotent, responsable del que passés al cel i a la terra, creador del món. Res, però, no podria estar més allunyat de la veritat. Déu és dona i, no només una, sinó dues: l’Inge i la Renata, les quals regeixen el destí de la humanitat. Fer un forat a la capa d’ozó o desfer una placa de gel polar són alguns dels accidents d’aquestes dues dones, encantadores i despistades. Aquesta mena de coses poden passar-li a qualsevol i, al cap i a la fi, elles només són Déu.
PRESENTA: Raimon Masllorens (Brutal Media, director d’Òpera amb Texans)

16.40 h
“CHURCH MEN”
País: França
Durada: 48 minuts
Any: 2012
Format: Ficció
Televisió: ARTE
Director: Rodolphe Tissot
Sinopsi: És el primer dia al Seminari dels Caputxins de quatre homes joves: l’Emmanuel, el Yann, el Raphaël i el Guillaume. El pare Fromenger, director poc convencial del seminari, s’adreça a ells en el discurs inaugural: s’han de qüestionar a diari la seva fe i els seus motius per esdevenir eclesiàstics. Mentrestant, José del Sartre és alliberat de la presó on es va trobar amb Déu. El seu passat criminal l’impedeix entrar al seminari, però va a trobar el pare Fromenger per intentar aconseguir-ho. És final de temporada i alguns dels personatges deixen el seminari, ja sigui perquè volen ser homes lliures o bé perquè el Vaticà els n’ha fet fora. El seminari esdevé un caos.
CONVIDAT: amb la presència de Bruno Nahon (co-creador i productor)
PRESENTA: Francesc Escribano (Minoria Absoluta)

17.50 h
 “WONDER WOMAN: THE UNTOLD STORY OF AMERICAN SUPERHEROINES”
País: Estats Units
Durada: 56 minuts
Any: 2012
Format: Documental
Televisió: ITVS
Directora: Kristy Guevara-Flanagan
Sinopsi: Aquest programa segueix la fascinant evolució i llegat de la Wonder Woman. Des del naixement de la superheroïna del còmic dels anys 40 fins als blockbusters d’avui dia, Wonder Woman es fixa en com les representacions del poder de les dones reflecteixen les ànsies de la societat sobre l’alliberament femení. El documental analitza les escenes amb testimonis com Lynda Carter, Lindsay Wagner, Gloria Steinem o Kathleen Hanna, entre d’altres, i ofereix un il·luminador i entretingut contrapunt al gènere dels superherois, dominat per l’imaginari masculí.
PRESENTA: Eulàlia Iglesias (URV)

19.00 h
“THE SUBSTITUTE TEACHER”
País: Xile
Durada: 52 minuts
Any: 2011
Format: Ficció
Televisió: Televisión Nacional de Chile – TVN
Directors: Nicollás Acuña, Cristian Jiménez
Sinopsi: El Charlie és un jove carismàtic de classe baixa que ha aconseguit arribar al capdamunt en el món financer. Ho té tot: una dona bonica, diners i prestigi. Malgrat tot, decideix fer una transacció financera arriscada en secret que acaba per destrossar la seva carrera i el sentencia a tres mesos de presó. En sortir de la presó el seu pare li troba una feina de professor substitut en una escola de mala mort, on descobrirà que la seva manera poc convencional de pensar pot canviar la vida dels joves i que l’escola li donarà coses que ni tan sols havia arribat a imaginar.
PRESENTA: Josetxo Cerdán (URV)

20.00 h
 “SEEKING ASIAN FEMALE” (FRAGMENT)
País: Estats Units
Durada: 56 minuts
Any: 2012
Format: Documental
Televisió: PBS
Directora: Debbie Lumb
Sinopsi: El documental segueix el sorprenent flirteig entre l’Steven, un home gran blanc obsessionat per casar-se amb una dona asiàtica, i la Sandy, una dona asiàtica i la jove esposa que Steven troba a Internet. La Debbie és una cineasta xinesa i americana que documenta i narra, amb bones dosis d’humor i reflexió, tot el procés. La migració global, les relacions entre els xinesos i els americans i la batalla perenne entre els sexes són tractats en aquesta excèntrica història d’amor.
PRESENTA: Elisabeth Anglarill (TVE)

20.45-22.00 h
PERLES LOCALS
Aquesta secció inclou una selecció, més enllà de l’INPUT, dels “millors programes locals”, un tastet de programes representatius del model de “televisió de qualitat” que promou l’INPUT i que s’han pogut veure a les graelles locals, autonòmiques i estatals en el darrer any, així com d’aquells projectes audiovisuals que utilitzen Internet com a mitjà de difusió o d’exhibició.
PRESENTA: Ingrid Guardiola (UPF-UdG)
CONVIDATS: amb la presència dels directors dels programes seleccionats
La programació detallada de la SESSIÓ LOCAL podeu consultar-la AQUÍ

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada